A katalógus regisztráció

A katalógus regisztráció népszerű téma ha a forgalom növeléséről van szó. Ez mindig a legkézenfekvőbb lépés, hiszen azonnal kettős eredményt is hoz:
– azonnali forgalmat kapunk a katalogusokból
– a weboldalunkra mutató bejövő link segíti a helyezésünket a találati listákon (link popularity nővelése által)

Népszerű ajánlat botcsinálta SEO cégek, vagy sarlatánok részéről is, hogy fix áron vállalnak katalógus regisztrációkat, minél nagyobb számokkal dobálózva, és mintegy SEO varázsszert hírdetik és árusítják ezt a módszert. Könnyen számonkérhető és ellenőrizhető, könnyű számosítani, nem vitás. Az esetek nagyrészében hamar kimutatható haszna is van, mégsem csodaszer.

A magyar internetes világban erősen limitált azon katalógusok száma, ahonnan számottevő forgalmat kaphatunk, legyen ez mondjuk szerencsés esetben 15. Kaphatunk még néha-néha forgalmat 50 más, kisebb katalógusból is, ezt sem érdemes kihagyni. De mi van akkor, ha weboldalunk már be van jegyezve a forgalmas katalógusokba, megrendeltünk 50, általunk eddig ismeretlen katalógus bejgyzést is? Van-e értelme ekkor még megrendelni valhonnan egy újabb, kínkeservesen összekotort, automatikus beküldő scriptekkel vezérelt 400 katalógusbejegyzésből álló csomagot? Aligha. Forgalmat nyilván nem kaphatunk ezekből. Ami a linkek számának növekedéséből származó előnyöket illeti, az se fog működni. Sőt! Egyes esetekben a google akár büntetéssel is honorálhatja a túl sok, szedett-vedett katalógusba hirtelen felbukkanó linkeket.

Gondoljunk csak bele, a fák sem nőnek az égig. Ennyire könnyen manipulálható technika nem sokat nyom a latba, amikor évek során át programpzók hada dolgozik az összes keresőnél azon, hogy épp az ilyen típusú mesterkedések által a találati listák elejére nyomott weboldalakat kigyomlálják.

Meg lehet kísérelni 400 vagy akár 1000 katalógusba beküldeni a weboldalt, de nem sokat fog használni. Nem többet, mintha a legforgalmasabb 10 katalógusba küldtük volna be a weboldat. Ártani sem fog egy jól megalapozott, évek óta működő weboldalnak, a konkurrenciát ilyen módon nem tudjuk kiütni… de új weboldalunk sikerét veszélyeztethetjük!

Comments are closed.