Organikus SEO vagy Cost Per Click?

Amikor minden egyes látogatóért fizni kell a keresőnek, azt Pay Per Click azaz PPC-nek hívjuk. Pay Per Click hirdetések általában az organikus találatok mellett, alatt vagy felett listázódnak, és megkülönböztetésül a “Sponsored Links” vagy hasonló értelmű címkéket viselnek. Lehet fix, klikkenkénti áruk, vagy árverésen keresztül folyamatosan változó. Lényeg, hogy pontosan mérhető számú látogatóért — akik az Ön által kiválasztott kulcsszavakra kerestek –, előre megállapított összeget fizet.

Organikus találatok a keresők “természetes” találatai, melyek sorrendje kizárólag az adott kereső algoritmusától függ, és a helyezések nem megvásárolhatóak. A legtöbb látogató az organikus találatok közül válogat, figyelmen kívül hagyva a reklámokat vagy a fizetett megjelenítéseket. Organikus optimalizálás a website oldalainak alakítása és a bejövő linkek számának növelése révén történik, annak érdekében, hogy minél több látógatóhoz jusson kiválasztott kulcsszavain keresztül. Hasonlítsuk össze a két módszer előnyeit és hátrányait

Organikus Keresőre Optimalizálás
El kell oszlassuk azt a tévhitet, hogy ez a módszer ingyenes. Populáris keresőszavakra pozícionálni websiteokat és eredményt elérni bizony százezres nagyságrendű költséget jelent havonta. Ennek ellenére azonban az organikus optimalizálás általában költséghatékonyabb a CPC-nél. Az organikus optimalizálás egyik módszere a bejövő linkek számának és minőségének növelése. Ez egy igen jó eredményekkel kecsegetető eljárás, noha gyors eredményeket nem várhatunk tőle. Mindezidáig, hogy a keresők nem frissítik indexeiket havi rendszerességnél gyakrabban, két vagy több hónapot is igénybe vehet, amíg eredményeit élvezhetjük akár a legjobban elvégzett munkának is.

Pay Per Click
Az elsődleges előnye a PPC hirdetéseknek az azonnali eredmény és a totális ellenőrzés lehetősége. Elkölthet ezer vagy egymillió forintot. Megcélozhat egy adott kulcsszó csoportot ma, és ha az eredmény nem elégséges, választhat teljesen más kulcsszavakat holnap. Rövid távú stratégiaként a PPC ideális megoldás. Az egyetlen, nagy hátránya ennek a módszernek a magas költség. Populáris kulcsszavakra az élmezőnybe kerülni igen költséges lehet. Hosszú távon az organikus módszer sokkal kecsegtetőbb.

Összefoglalva
Van egy nagyon egyszerű aranyszabály a marketingben. Amennyiben egy kampány visszahozza a teljes befektetést, akkor azt már megéri folytatni. Más szavakkal, ha egy hirdetés kimutathatóan megtérül magának a hirdetésnek köszönhetően, az jó eredmény. Ennek alapján lehet a PPC hirdetéseket is megítélni. Tény azonban, hogy a puszta megtérülés, vagy az esetenkénti alacsony haszonkulcs még nem elég a hosszú távú eredményességhez. Arra ott vannak az organikus találatok, és a mögöttük rejlő forgalom.

Comments are closed.