SEO Bevezető

Mi is az az SEO és mi szükség van rá? Az SEO a Search Engine Optimization azaz Kereső Optimalizálás, mint tevékenység rövidítése. Magyarra helyesen Keresőkre Optimalizálásként fordíthatnánk, hiszen nem magukat a keresőket hangolgatjuk, hanem éppen a keresők elvárásaihoz igazítjuk a website-okat.

Kapcsolatos fogalmak még a SEM – Search Engine Marketing, vagyis Kereső Marketing, és a SEP – Search Engine Placement, a Kereső Pozícionálás, ami a lelke a folyamatnak. Ezek a modern szakmák, tevékenységek, vagy talán hivatások mind ugyanazt a célt tüzték ki: profitot elérni azáltal, hogy szolgáltatásszerűen segítünk website-okat találatokhoz juttatni a keresőkből.

Ez mind nagyon szép, de lássuk mire jó ez az egész. Addig a felismerésig minden cég hamar eljut, hogy website-ra szüksége van, mert egyrészt mindenkinek van már, másrészt meg biztosan nem fog ártani egy kis reklám, ami igaz is. A website is hamar elkészül — hogy mennyire praktikus vagy professzionális azt egyelőre ne firtassuk, lényeg hogy megvan, és elvileg alkalmas arra, hogy az céget új vásárlókkal kösse össze.

A website szép, csillog villog, de látogatók nem jönnek. Eltelik az első hét látogatók nélkül, a külön erre célra foglalt új telefonszám nem cseng. A website-ot egy ideig még frissítik is, azután mind ritkábban foglalkoznak vele, mígnem teljesen elfelejtik, régi, idejétmúlta információkkal lesz tele, a feltüntetett telefonszámok már rég nem működnek, a website-nak már akkor se lenne sok haszna, ha látogatnák. A website hamarabb került a szemétre, mintsem akár a ráfordítást behozta volna. Tipikus? Igen. Szükségszerű? Egyáltalán nem.

Világszerte egyre több cég él kizárólag egy website-ból, mint egyedüli reklámfelületből. A legtöbb Internetes marketing cég website-ján szürke öltönyös emberek láthatóak — mi hiszünk egy frissebb, színesebb megközelítésben

Vannak website-ok, melyek napi százezer dollár forgalmat bonyolítanak, kizárólag Internetes bevételekből (gondoljunk például a Skype-ra). Gyakoribbak persze olyan cégeknek a website-jai melyek üzleti forgalmukat nem kizárólag az Interneten bonyolítják, de mérhető pénzforgalmuk származik innen, emellett új kapcsolatokra tesznek szert és információt közvetítenek látogatóik felé — vagyis interaktívak. Ezek a site-ok alkotják az Internet gerincét, nap mint nap ilyenekkel dolgozunk, itt vásárlunk, ezeket olvassuk, egyszóval kényelmesebbé teszik az életünket. Végül vannak olyan website-ok, melyek passzív információforrásként üzemelnek. Bemutatják a tulajdonos céget, a szolgáltatásokat, de nem igazán interaktívak, és pénztermelő képességük sem mérhető. Ez a besorolás nem a website minőségét értékeli, mindössze profitabilitás szempontjából osztályoz.

A lista legfelső szereplői folyamatosan igeénybeveszik SEO cégek tanácsait, sőt már a site megtervezését is szakemberek bevonásával folytatják le. Nem csak szövegíróik, programozóik, és grafikusaik vannak, de SEO-ik is. Számukra létfontosságú minden elérhető találat a keresőkből, mert ha nem az övék lesz a vevő, akkor a konkurenciáé… Bármely cég, ha terméket eladni kíván az Interneten, fizetett hirdetésen keresztül éri el a vevőket, és bizonyos idő után tudni figja mennyibe kerül neki egy-egy új vevő megkeresése. Hírdetési szempontból egyelőre az Internet a legolcsóbb médium, de természetesen ez sem ingyenes. Mi több, mivel egyre több és több hirdető ismeri fel az Internet interaktivitása nyújtotta előnyöket, az árak folyamatosan emelkednek. De mi a helyzet azzal a hatalmas forgalommal, amit a keresők organikus vagy természetes találatai képviselnek, amit nem lehet közvetlenül megvenni? Ennek elérésében kívánunk mi segítséget nyújtani minden cégnek, amely képes az Internetes forgalomból profithoz jutni.

Comments are closed.